#

Стипендии за 7 хил. лв. са изплатени на свищовски студенти-финансисти от Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ за празника 8 декември

Стипендии за 7 хил. лв. са изплатени на свищовски студенти-финансисти от Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ за празника 8 декември
Дата: 08.12.2017 | Преглеждания: (3407)

         Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ в изпълнение воля на дарители изплати за студентския празник всички обявени за връчване стипендии за 1-вия семестър на уч. 2017/2018 г. с общ размер от 7 хил. лв.

          Пълна фотогалерия от церемониите по обявяване на стипендиантите е достъпна чрез уеб-портала на катедра „Финанси и кредит“: http://finance1952.com/gallery/bg/78/turjestvo-studenti#prettyPhoto

          Десет студенти от 1-ви курс получиха парично-предметни стипендии на стойност 100 лв., включващи средства за покриване таксата за кандидатстване в СА „Д. А. Ценов“ от 50 лв., екземпляри от първите финансови учебници в обучението им по учебния план за спец. „Финанси“ (учебниците „Финансова теория“ и „Международни финанси“), както и катедрени календар и тефтер за 2018 г.

          Стипендиите за първокурсници бяха обявени в две категории: регионални, за завършили средно образование в училища от общините Свищов и Белене и стипендии за победителите в пролетния конкурс за студентско есе за средношколци-абитуриенти, където стипендианти са пловдивчанките Адела Красимирова Въкова и Магдалена Димова Шапарова, с наградени есета на тема: „Моята финансова мечта и България“.

          След депозиране на лични заявления стипендианти на Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ за абитуриенти от Свищов и Белене, записали 1-ви курс през уч. 2017/2018 г. в спец. „Финанси“, редовно обучение станаха: Ванина Радославова Копчева (със сертификат № 000185); Изабела Пламенова Илиева (със сертификат № 000207); Габриела Иванова Иванова (със сертификат № 000176); Валентин Георгиев Миронов        (със сертификат № 000045); Ирена Николаева Декова (със сертификат № 000175); Исмаил Зюнеб Гафуров (със сертификат №  000067); Кристиян Юлиянов Димитров (със сертификат №  000040) и Иван Иванов Димитров (със сертификат №  000041).

          Сертификатите за стипендии чрез които се извърши кандидатстването за финансова подкрепа бяха връчени още през пролетта на 2017 г. на всички абитуриенти от училищата в Свищов и Белене. С тях дарители от местния бизнес дадоха своята лепта в политиката на фондацията за подпомагане на младежи, желаещи да продължат своето следване в свищовската Алма матер.

          Паралелно, в офиса в Свищов на „Банка Пиреос България“ се разкриха банкови сметки с дебитни карти на петимата победители в конкурса на името на банката, фондацията и катедра „Финанси и кредит“ като студентите получиха средствата в размер на 300 лв. месечно за началото на учебната година (септември – декември) или общо по 1200 лв. на стипендиант.

          Конкурсната процедура за обявяване на носителите на стипендиите бе в условия на силна конкуренция между двадесет и един от най-добрите студенти-финансисти от СА „Д. А. Ценов”. На база лична апликационна документация и проведени интервюта от екипа на „Банка Пиреус България” с фокус: успех от следването; оценка на мотивационно писмо-есе на тема „Финансова кариера и академично обучение – предизвикателства и перспективи“, извън учебна активност; оценки чрез интервю на комуникативност, мотивация, амбициозност и зрялост за победители в конкурса за стипендии от 3000 лв. за уч. 2017/2018 г. бяха обявени:

          Първо. В категорията кандидати, обучаващи се в спец. „Финанси” в ОКС „Бакалавър”: 1) Нергин Алим Фейзула – 4-ти курс; 2) Анна Ангелова Драшанска– 4-ти курс; и 3) Екатерина Миленова Ангелова – 3-ти курс;

          Второ. В категорията кандидати, обучаващи се в спец. „Финанси”, МП „Финансов мениджмънт” в ОКС „Магистър”: 1) Беатрис Венциславова Любенова и 2) Антоанета Деянова Кулаксъзова.

          Общият фонд от стипендии за свищовски студенти-финансисти на Фондацията за уч. 2017/2018 г. е 18 хиляди лева, като през пролетта ще бъдат обявени и конкурсите за две стипендии от по 1000 лв. на името на патрона на фондацията – Стипендия „Проф. д-р Минко Русенов“, както и на името на почетния гражданин на Свищов и дългогодишен доайен на свищовската финансова катедра: Стипендия „Проф. д-р ик. н. Радко Радков“.

          С тези дарителски средства за стипендии и задълбочаващо се партньорство с институциите от финансовия сектор катедра „Финанси и кредит“ и Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ дадоха своя скромен принос за утвърждаване привлекателността на Свищов като един от трите основни центъра за икономическо образование в страната, вкл. като град на дарители и първостроители!