#

125 зрелостниците от ПГЛПИ „Атанас Буров“ в Г. Оряховица получиха рекламни подаръци за новата година от катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“ (9.1.2019 г.)

125 зрелостниците от ПГЛПИ „Атанас Буров“ в Г. Оряховица получиха рекламни подаръци за новата година от катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“ (9.1.2019 г.)
Дата: 08.01.2019 | Преглеждания: (2016)

Докторант Силвия Заркова от катедра "Финанси и кредит" в СА "Д. А. Ценов" зарадва средношколците от ПГЛПИ "Атанас Буров", гр. Горна Оряховица с новогодишни подаръци на "Финанси" в СА „Д. А. Ценов“, гр. Свищов. В рамките на нейната визита тя се срещна с директора на училището г-н Георги Иванов, където бяха коментирани възможностите за бъдещи образователни инициативи в полза на горнооряховските ученици. Вследствие на посещението 125 средношколци получиха и своите персонални подаръци, осигурени от катедра „Финанси и кредит“ и фондация „Проф. д-р Минко Русенов“. Рекламните пакети за учениците включват джобен календар за 2019 г., магнит с логото на финансовата катедра, както и особено атрактивните сред младите кандидат-студенти брандирани интерактивни химикалки (iPen) с Уеб сайта на финансовата катедра www.finance1952.com, достигнал към началото на януари 2019 г. над 122,5 хиляди уникални посетители (отчетени по IP адрес).

ПГЛПИ „Атанас Буров“ гр. Горна Оряховица е сред топ 3 на училищата с икономическа насоченост в област Велико Търново. Гимназията привлича своите възпитаници със съвременна материална база, ерудиран учителски колектив и актуални икономически специалности. През последните години учениците и се представят подобаващо в състезания по финанси, в т.ч най-мащабното национално ученическо състезание по „Банкиране, финансиране и бюджетиране“ в гр. Свищов през 2018 г., където сред силна конкуренция двата отбора на училището завоюваха отличията на катедра „Финанси и кредит” за най-добра кредитна обосновка и на магистърска програма „Финансово управление в публичния сектор”. В рамките на двудневното финансово предизвикателство отборите на гимназията бяха придружавани лично от директора г-н Иванов. По време на организираната среща с придружаващите учители и директори той получи първият брандиран многофункционален стенен часовник на катедрата, който отмерва времето, температурата и атмосферното налягане и е поставен на представително място в учителската стая. Възпитаниците на училището се представят достойно и в състезанията по счетоводство, спортни игри, както и ежегодно заемат ръководни позиции в инициативата „Мениджър за един ден“. През 2018 г. в годишния конкурс за есе на катедрата на тема „Финансовото образование: кариера с традиции, настояще и устойчиво бъдеще“ трето място зае възпитаничката на гимназията и настояща първокурсничка в спец. „Финанси“ в СА „Д. А. Ценов“ Даниела Николаева Дончева.

Възпитаниците на ПГЛПИ „Атанас Буров“ са сред отлично подготвените кадри и успешни млади българи. Пример за успешен дипломант на училището е Силвия Заркова. Тя завършва с отличен успех специалност „Банково дело“ в гимназията през 2011 г. През 2010 г. получава наградата на председателя на Общински съвет Горна Оряховица за изявени добродетели и постигнати високи резултати в учебната и извънкласна работа. Същата година заема председателския стол на „Националната агенция за професионално образование и обучение“ гр. София в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“.

В годината на нейното дипломиране става носител на годишната наградата „Михаил Стоянов“ на Фондация „Атанас Буров“. Висшето си образование завършва в СА „Д. А. Ценов“, спец. „Финанси“ и магистърска програма „Финансов мениджмънт“. Към настоящият момент Силвия Заркова е докторант към катедра „Финанси и кредит“.  Проявява значима ангажираност в обществен и академичен план като от тази уч. година е представител на докторантите в Студентския съвет при СА „Д. А. Ценов“. Докт. Заркова е двукратен носител на наградата „Млад икономист“ на Съюза на икономистите в България през 2014 г., като студент и през 2018 г., като докторант. През 2018 г. става носител на именната стипендия за докторант-финансист на Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ и заема почетното трето място в годишния конкурс на Института за икономическа политика „Д-р Иванка Петкова”.

Идентични кампании на катедра „Финанси и кредит“ и фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ бяха осъществени в последните дни на 2018 г. в градовете Враца и Плевен, а в началото на 2019 г. в градовете Велико Търново и Свищов.  Подготвените новогодишни рекламни подаръци вече достигнаха до над 2000 зрелостници в северна България. Пожеланието към зрелостниците от страна на финансовата катедра е „Днес на елитните гимназии абитуриент, утре на СА „Д. А. Ценов“ финансист-абсолвент“!