#

Проф. д.и.н. Делчо Порязов е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Свищов“ (7.4.2017 г.)

Проф. д.и.н. Делчо Порязов е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Свищов“ (7.4.2017 г.)
Дата: 17.08.2017 | Преглеждания: (1174)

      Проф. д-р Делчо Порязов бе удостоен със званието „Почетен гражданин на град Свищов“ на тържествено заседание на Общинския съвет на гр. Свищов, проведено в аулата на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ по повод честванията на 65-та годишнина от основаването на катедра „Финанси и кредит”.

      Сесията на Общинския съвет бе водена от зам.-председателя на Общинския съвет д-р Татяна Ганчева-Георгиева, а Почетният знак на Общината бе връчен лично от кмета Генчо Генчев, с пожелание за здраве, дълголетие и занапред да продължи да помага на Свищов със своите знания и опит.

      Проф. д-р Делчо Порязов е роден в с. Горно поле, Хасковско, в семейството на бежанци от Беломорска Тракия. Средното си образование завършва в гр. Харманли и през 1952 г. се записва за студент във ВФСИ – Свищов, сега Стопанска академия „Д. А. Ценов”. През 1957 г. завършва висшето училище с пълно отличие и златен медал, специалност „Финанси и кредит”. Преминава през всички нива на административно управление – изпълнява функциите на ръководител катедра „Финанси и кредит”, декан на Финансовия факултет (1966 – 1969 г.), заместник-ректор от 1969 до 1972 г. и ректор в следващите две години. През есента на 1974 г. проф. Порязов започва работа като зам.-завеждащ отдел „Планово-икономически” към ЦК на БКП, а по-късно – от 1984 г. до 1988 г. – е зам.-министър на финансите. Проф. Порязов активно участва и в живота на българската научна общност – дългогодишен член е на Съюза на учените в България. От 2004 до 2013 г. е председател на Управителния съвет на икономистите в България.

      Заслугите на проф. д-р Делчо Порязов като учен, преподавател и общественик-родолюбец са високо ценени, свидетелство за което са много държавни награди: „Заслужил деятел на науката”, ордените „Св. Св. Кирил и Методий”, „Червено знаме на труда”, „Народна република България”. Той е носител и на най-високия орден на Република България „Стара планина” – първа степен.

      „Ценя високо тази оценка, защото Свищов не е кой да е град в България. Свищов е един от духовните центрове на страната ни. Ще нося гордо това звание“, каза в словото си проф. Порязов, възпитаник на Стопанска академия, завършил специалност „Финанси и кредит“ с пълно отличие и златен медал. 

      Днес катедра „Финанси и кредит „е горд последовател на делото на първостроителите на Свищовската финансова школа, един от които е проф. Порязов. 

ГАЛЕРИЯ

ТЪРЖЕСТВЕНА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – СВИЩОВ