#

Успешна сесия за първия випуск украински магистри-финансисти по проекта „двойна диплома” (12.6.2018 г.)

Успешна сесия за първия випуск украински магистри-финансисти по проекта „двойна диплома” (12.6.2018 г.)
Дата: 13.06.2018 | Преглеждания: (2382)

Първият випуск от пет украински студента, обучаващи се в магистърска степен за „двойна диплома” по „Международен финансов мениджмънт“ / „International Financial Management” положи успешно всички изпити в СА „Д. А. Ценов”. В периода 27 май – 2 юни 2018 г. се проведе интензивен цикъл от присъствени лекции в уютната среда на компютърно оборудваната научна лаборатория „Банка Пиреос”. Това бе и заключителния етап на втория семестър от обучението на пионерния випуск от проекта „двойна диплома“, който се осъществява между катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“ с ръководител проф. д-р Андрей Захариев и катедра „Финанси и банково дело” при Донецкия национален университет „Василий Стус“ – гр. Виница, Украйна с ръководител доц. д-р ик. н. Олександра Лактионова. Украинската катедра-партньор е в структурата на Икономическия факултет с декан проф. д-р ик. н. Лариса Шаулская. Особено внимание и подкрепа за старта на проекта оказаха лично ректора на университета проф. д-р ю. н. Роман Гринюк и зам-ректора по международно сътрудничество проф. д-р ик. н. Татяна Орехова.

Партньорството между двете висши училище бе широко отразено в медиите, като украинския университет отдаде академична почит и признание за инициативата за проекта „двойна диплома” чрез званието „доктор хонорис кауза” към ръководителя на свищовската финансова катедра.

http://finance1952.com/article/bg/1413/doneckiq-nacionalen-universitet

http://finance1952.com/article/bg/1414/medien-otzvuk-ot-proekta

Начело на групата украинските магистри бе преподавателката от партньорската катедра доц. д-р Виктория Матвейчук, която предвождаше студентите Лаура Асеева, Вадим Мисник, Вячеслав Демьохин, Серхий Василченко и Марк Лемешко.

http://finance1952.com/article/bg/1457/ukrainski-studenti-stavat-magistri

В рамките на обучението в Свищов със студентите по програмата за „двойна диплома“ бяха проведени по учебен план, лекции  и упражнения по дисциплините „Управление на дълга“ с преподаватели проф. д-р А. Захариев, доц. д-р В. Милинов и гл. ас. д-р П. Ангелов; „Капиталово бюджетиране“ с преподаватели доц. д-р Ст. Проданов, гл. ас. д-р Цв. Павлов; „Финансово управление на човешките ресурси“ с преподаватели Доц. д-р А. Радулова и гл. ас. д-р М. Павлова, „Финансова аналитика“ с преподаватели проф. д-р А. Захариев, доц. д-р С. Симеонов, доц. д-р А. Ангелов и доц. д-р А. Радулова, „Корпоративно бюджетно управление“ с преподаватели доц. д-р Ст. Проданов, доц. д-р В. Милинов и ас. д-р Ж. Тодоров и „Магистърски семинар“ с преподаватели проф. д-р А. Захариев, проф. д-р Р. Лилова и ас. д-р П. Василева. Всеки учебен курс бе осигурен с преведени на английски език авторски учебници на преподаватели от катедра „Финанси и кредит”, като всеки студент получи безплатен личен комплект от учебното осигуряване на хартиен и електронен носител.

През първата седмица в Свищов студентите проведоха среща със заместник-ректора на Стопанска академия проф. д-р Марияна Божинова и директора на Центъра за международна дейност доц. Маруся Смокова на която получиха академични сувенири и рекламни материали на СА „Д. А. Ценов”. Посещението в академичния музей особено впечатли украинските гости със силата на традициите и почитта към Дарителя – Димитър Апостолов Ценов.

http://finance1952.com/article/bg/1458/za-daritelq

Заедно с проф. Румяна Лилова и проф. Андрей Захариев гостите разгледаха библиотека „Акад. Никола Михов”, специализираните аудитории и лаборатории за обучение за студенти-финансисти (ауд. 15, ауд. 28 и ауд. 14), вкл. и изградения с дарение от проф. Делчо Порязов кабинет „Финансово и банково дело” (ауд. 24) с портретите на най-видните представители на Свищовската финансова школа. Чрез осигурената за учебния процес компютърно оборудваната научна лаборатория „Банка Пиреос” студентите получиха пълен достъп до електронните бази данни с научна периодика, където намериха ценни източници и изследвания в подкрепа на написването на техните дипломни работи.Със съдействие на Академичния компютърен център всички студенти получиха и достъп до ефирен Интернет (WiFi) чрез мрежата на Eduroam (World Wide Education Roaming for Research & Education).

На 2 юни украинските гости отдадоха почит в Деня на Ботев и поднесоха цветя пред Паметника на Свободата до църквата „Св. Троица”, където се запознаха и бяха поздравени от кмета на Свищов г-н Генчо Генчев и от председателя на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов. По покана на кмета на града украинската група посети и детско-юношески футболен турнир, провеждан в спортния комплекс на академията, където дадоха своята подкрепа за украинския футболен отбор от гр. Кременчуг. Преходът към седмицата с изпитите включваше еднодневна култура програма в старопрестолния Велико Търново – хълма „Царевец”, църкви и музеи, както и неформална среща с преподавателите от финансовата катедра на свищовска земя.

Всички изпити на украинските студенти в периода 3-9 юни бяха организирани чрез многовариантни тестове на английски език от задачи и теоретични въпроси. По всяка учебна дисциплина имаше разработен и семестриален казус с цифров генератор на уникални финансови променливи за всеки обучаем студент. В резултат на сесията всички украински магистри отчетоха позитивни резултати, а студентите Лаура Асеева и Серхий Василченко станаха и пълни отличници на випуска.

На финала на сесията, преди отпътуването за Украйна гостите посетиха Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ – гр. Плевен и първия ден от 14-то издание на Фестивала „Орел на Дунава”. В рамките на планирано заседание на катедра „Финанси и кредит” цялата украинска група, начело с доц. Матвейчук и гост-докторанта от Узбекистан гл. ас. Гулбахор Каримова взеха участие в обсъждания на нови учебни планове и програми на финансовата катедра за преподаване на чужд език, вкл. и първата за академията бакалавърска специалност на английски език „Finance, Banking and Insurance”.

Украинските партньори поставиха най-висока оценка на условията и средата на обучение в Свищов и поеха ангажимент да популяризират максимално сред своите колеги набирането на магистри за втория випуск по „International Financial Management”. В следващите месеци предстои третият, заключителен етап в обучението, свързан с написване и защита на дипломна работа, който ще се проведе в родния им университет. Паралелно, в академичния кампус в гр. Виница, е насрочена среща на 16 юни на завърналия се от изпитна сесия випуск от петима магистри по проекта „двойна диплома” със завършващите бакалавърска степен студенти от специалностите на Донецкия национален университет „Василий Стус“ – гр. Виница, Украйна. Целта на срещата е популяризиране на съвместната магистърска програма и на възможностите за кандидатстване и записване от есента за обучение в редовна форма в Свищов по този първи за СА „Д. А. Ценов” експортен продукт, водещ до придобиване на образователно-квалификационна степен.

Линк към ФОТО-ГАЛЕРИЯ с украинските магистри​

Линк към ВИДЕО в YouTube с украинските магистри.

Photo Galery MSc International Financial Management - first class 2017/2018​