#

Академична почит за Деня на независимостта – празникът на българската държавност (22.9.2019 г.)

Академична почит за Деня на независимостта – празникът на българската държавност (22.9.2019 г.)
Дата: 22.09.2019 | Преглеждания: (706)

Денят на независимостта бе почетен в Свищов с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на свободата. Слово за празника произнесе ВрИД кмет на община Свищов г-жа Анелия Димитрова, която поднесе венец заедно с председателя на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов.

          Академичната общност почете празника с поднасяне на цветя от зам.-ректора на СА „Д. А. Ценов“ доц. д-р Николай Нинов, както и от представител на свищовските студенти. Академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ също отдаде почит и уважение на този празник на държавността с поднасяне на цветя от председателя на УС на Фондацията проф. д-р Андрей Захариев.

Фондацията е представител на бранда „Финанси“ в Свищов, който освен самата фондация обединява най-голямата катедра на СА „Д. А. Ценов“ – катедра „Финанси и кредит“, огромната алумни общност от над 25 хиляди дипломирани и обучаващи се студенти и докторанти по „Финанси“ от СА „Д. А. Ценов“, информационния сайт www.finance1952.com (с близо 200 хиляди посетители, отчетени по уникален IP адрес), групите в социалната мрежа Финанси Свищов / @finance1952 (общност от 5500 души  в категория „Образование“), както и групата Финанси в Свищов / @financesv (общност от 1500 души в категории „Образователен уеб сайт“ и „Финанси“).

Сред уважилите празника бяха общински съветници, общественици, ръководства на общински структури на политически партии, представители на свищовските културно-просветни институции, както и множество граждани.

На 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява Независимостта на България и се провъзгласява за цар на Царство България. Политическият акт е извършен от правителството с министър-председател Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор от 1878 г.

От Освобождението на България (3 март 1878 г.) до обявяването на нейната Независимост (22 септември 1908 г.) тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя на която дължи плащане на ежегоден васален данък - трибут. С този акт де юре се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Символичното място във Велико Търново на прочитане на манифеста от Фердинанд към българския народ подчертава правоприемството на Третата с Втората и Първата българска държава. Решение за обявяване на 22 септември за официален празник е взето от Народното събрание на 10 септември 1998 г.