#

Зрелостници от Монтана, Габрово, Русе и София са отличени в националното състезание „Финанси ‘2021“ на СА „Д. А. Ценов“ (15.04.2021 г.)

Зрелостници от Монтана, Габрово, Русе и София са отличени в националното състезание „Финанси ‘2021“ на СА „Д. А. Ценов“ (15.04.2021 г.)
Дата: 15.04.2021 | Преглеждания: (918)

Тазгодишното издание на НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ЗРЕЛОСТНИЦИ ФИНАНСИ‘ 2021“, организирано  от  катедра „Финанси и кредит“, Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността при СА „Д. А. Ценов“ – Свищов и фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ привлече интереса на ученици от всички краища на България. Възпитаници на средни училища от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Перник, Монтана, Ямбол, Луковит, Хайредин и Клисура влязоха в оспорвана битка за призовите места в надпреварата и затрудниха максимално журиращата комисия в състав от професори, финансисти-практици и журналисти от национални медии, а именно:

 • Проф. д-р Стоян Проданов, ръководител катедра „Финанси кредит“ в СА „Д. А. Ценов“ и изпълнителен директор на „Бул Инс“ АД;
 • Проф. д-р Андрей Захариев, декан на факултет „Финанси“ в СА „Д. А. Ценов“ и председател на УС на Фондация „Проф. д-р М. Русенов“;
 • Д-р Николай Колев, Изпълнителен директор на Делта Сток АД;
 • Любка Куманова, Маркетингов директор на , KAI Group Bulgaria;
 • Кузман Илиев: Co-founder на CADRé Ltd;
 • Д-р Ивайло Маринов, Ръководител на службата по търговско-икономически въпроси при Посолството на България в Република Румъния;
 • Бончо Иванов, Финансов мениджър на Next invest Pro;
 • Николай Василковски,  Репортер на Нова ТВ;
 • Стоил Василев, SumUp, VP, Corporate Development;
 • Д-р Гавраил Гавраилов, БНР Хоризонт.

Крайните победители бяха селектирани при засилена конкуренция на основата  на техните авторски разработки (есета) на базата: качество, обоснованост, оригиналност и реализуемост на идеята по време на заключителното заседание на журиращата комисия, проведено в онлайн формат на 14.04.2021 г.

С разработките си, достигналите до втория етап на Състезанието деветнадесет участници, демонстрираха висока обща култура, добри икономически познания и ангажираност към обществените проблеми, разсъждавайки по една от трите поставени теми:          

 • ПРОЕКТЪТ, КОЙТО БИХ ПРЕДЛОЖИЛ НА МОЯ РОДЕН ГРАД,
 • ФОНДОВИ БОРСИ И СОЦИАЛНИ МРЕЖИ – ИДЕИТЕ НА „ПОКОЛЕНИЕТО Z“; и
 • МОЯТА ВИЗИЯ ЗA МОБИЛНО ФИНАНСОВО ПРИЛОЖЕНИЕ В PLAY STORE И APP STORE.

Наградният фонд на Конкурса е осигурен от фондация „Проф. д-р Минко Русенов“, една от мисиите на която е именно да стимулира и засилва интереса на младите към икономическото обучение, наука и реализация.

Наградата за първо място, в размер на 400 лв. се присъжда на СТЕФАНИ НИКОЛОВА ПЕТКОВА, възпитаник на Финансово-стопанска професионална гимназия „Васил Левски“, гр. Монтана с класен ръководител г-н Кирил Никифоров за разработка на тема ФОНДОВИ БОРСИ И СОЦИАЛНИ МРЕЖИ – ИДЕИТЕ НА „ПОКОЛЕНИЕТО Z“. В съчинението си авторът извежда на преден план т.нар. поколение Z, което притежава способността да детронира досегашните неоспорими авторитети, да разбие консервативните модели и да взриви статуквото. Противопоставяйки се на всичко неактуално, се наслаждава на ефекта от деструктивното си и понякога дори ирационално поведение, с убеждението, че променя необратимо не само правилата на играта на финансовите пазари, но  света към по-добро. Именно поради тази причина „звездите“ на изминалата 2020 г. са компании като Robinhood, GameStop, Etsy, Signal, Bandai Namco и Tesla, констатира  Стефани.

Наградата за второ място с парично изражение 300 лв. е за ПЛАМЕНА МОНЕВА ДОБРЕВА, възпитаник на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, гр. Габрово с класен ръководител г-жа Ива Дойнова за разработка на тема ПРОЕКТЪТ, КОЙТО БИХ ПРЕДЛОЖИЛ НА МОЯ РОДЕН ГРАД. Авторът извежда смехотерапията като терапевтичен метод за лечение на тялото, емоциите и душата.и в тази насока предлага създаването на “Therapy Stand-up Comedy Bar“ в града на хумора и сатирата – Габрово. Местни и гостуващи артисти ще се грижат за доброто настроение, но и за здравето на жителите на Габрово и околността.

Наградата за трето място (200 лв.) отива при МОНИКА ЦАНКОВА ЦАНЕВА, възпитаник на Средно училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“, гр. Русе, с класен ръководител г-жа Величка Сидова за разработка на тема МОЯТА ВИЗИЯ ЗA МОБИЛНО ФИНАНСОВО ПРИЛОЖЕНИЕ В PLAY STORE И APP STORE, предлагайки разработването на финансово приложение, което да подпомага разпределението на ежемесечните предвидени разходи на млади и възрастни, и да сравнява и избира най-подходящите опции за спестяване и остатъчното разпределение на личните средства с оглед извличането на максимална полза.

Журиращата комисия определи за най-иновативна авторска разработка  тази на АНДРЕЙ АНДРЕЕВ КОЛЕВ, възпитаник на Финансово-стопанска професионална гимназия „Васил Левски“, гр. Монтана с класен ръководител г-жа Ирена Каменова-Николова за разработка на тема МОЯТА ВИЗИЯ ЗA МОБИЛНО ФИНАНСОВО ПРИЛОЖЕНИЕ В PLAY STORE И APP STORE и присъжда парична награда в размер на 100 лв.  Идеята на автора е създаването на мобилно приложение Buying Assister, което да отговаря на всички въпроси от страна на купувачите. По този начин те ще получават информация за определени характеристики на продукта и на неговия производител.

В хода на заключителното заседание журиращата комисия реши да разпредели още една допълнителна награда и да отличи ВЛАДИСЛАВА ВЛАДИМИРОВА ТОДОРОВА, възпитаник на Софийска професионална гимназия по туризъм, с класен ръководител г-жа Анелия Виденова, за най-креативна авторова разработка, събрала различни идеи за подобряване градската среда на столицата ни.

Обявяването на резултатите съвпада със седмицата на честванията по повод 69-тата годишнина от основаването на първата българска финансова катедра: „Финанси и кредит“ в свищовското висше училище. През 2021 г. се навършват и 85 години от създаването на Стопанската академия в Свищов. По този повод проф. д-р Стоян Проданов, ръководител на катедра „Финанси и кредит“ споделя: „Школа с богати традиции във финансовата наука, катедра „Финанси и кредит“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – гр. Свищов е дала образование на над 28 хиляди студенти, намерили успешна реализация във водещи финансови институции, банки, административни звена в страната и чужбина. Към момента катедрата обучава кадри в четири професионални финансови направления: „Корпоративни финанси“, „Публични финанси“, „Банково дело“ и „Инвестиционен мениджмънт“. Академичният състав на катедрата се състои от двадесет преподаватели, доказани специалисти с богат практически опит и високи умения за академично преподаване и се радват на уважението на многобройните ни възпитаници.“.

Катедра „Финанси и кредит“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – гр. Свищов благодари на всички участници и на журиращата комисия, която се ангажира с оценяването на разработките и изразява своето удовлетворение от провелото се състезание.  Проф. д-р А. Захариев, декан на факултет „Финанси“ и председател на УС на Фондация „Проф. д-р М. Русенов“ и проф. д-р Стоян Проданов, ръководител на катедра „Финанси и кредит“ отправят покана всички участници да се включат в кандидатстудентската кампания на Стопанска академия и да станат част от голямото семейство на обучаващите се и завършили студенти на спец. „Финанси“!

Като комплимент, за всеки участник в състезанието ще бъде издаден индивидуален сертификат за участие, гарантиращ приема му по първа избрана специалност през учебната 2021/2022 г. и ПАРИЧНО-ПРЕДМЕТНА СТИПЕНДИЯ в размер на 200 лв. за студентския празник 8.XII, която се изплаща  от Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ при записване като студент в специалност „Финанси“, редовна форма на обучение в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – гр. Свищов на учебната 2021/2022 г.

Информация за кандидатстудентската кампания на Стопанска академия „Д. А. Ценов“, включително и за важните срокове във връзка с кандидатстване (вкл. и on line) можете да намерите на адрес: https://www.uni-svishtov.bg/bg/admission/bachelor/apply-bachelor

 

Линк към есето на СТЕФАНИ ПЕТКОВА

Линк към есето на ПЛАМЕНА ДОБРЕВА

Линк към есето на МОНИКА ЦАНЕВА

Линк към есето на АНДРЕЙ КОЛЕВ

Линк към есето на ВЛАДИСЛАВА ТОДОРОВА