#

Свищовският римски легион превзе провинция Британия след боен марш от 3000 км. през 9 държави (26.05.2023 г.)

Свищовският римски легион превзе провинция Британия след боен марш от 3000 км. през 9 държави (26.05.2023 г.)
Дата: 26.05.2023 | Преглеждания: (1065)

Българска група за исторически възстановки е поканена за първи път и ще участва в грандиозния двуседмичен реенактмънт фестивал край град Рексъм, Великобритания. С подкрепата на Съвет по туризъм – Свищов реенакторските групи „Първи италийски легион“ и „Първа тракийска кохорта“ пропътуваха по суша и въздух близо 3000 км от България до мястото на фестивала „Парк в миналото“ край град Рексъм, Северен Уелс. Събитието е с програма в два поредни уикенда от 27-28 май до 3-4 юни 2023 год..

В групата от близо 30 реанактори са включени преподаватели и студенти на Стопанската академия „Д. А. Ценов“ - град Свищов, както и историци и любители на историческите възстановки от София и други краища на България. Те представляват съвременна възстановка на цивилния и военен начин на живот на древния Първи Италийски Легион, който между I-ви и V-ти век е охранявал дунавската границата на Римската империя с база античният град Нове край днешният град Свищов. 

Фестивалът, в който ще вземе участие българската група се фокусира върху представянето на живота край днешния град Рексъм в Северен Уелс, Великобритания,  такъв какъвто е бил през I-век, когато Римската империя завладява тези земи. Сред участниците има групи, представящи римския начин на живот, както и възстановки от бита на местното население. Реенактмънт групите ще представят на публиката ежедневния начин на живот в един римски укрепен форт и околно селище на местното население от търсене на храна до строителство и военно обучение. Целта на събитието е да покаже многообразието и сблъсъка на две култури и историческата борба между римските легиони и местните варварски племена по време на периода на завладяването на територията на днешна Великобритания, тогава провинция Британия.

Местните жители споделят, че градчето им е много популярно с две неща: футболният отбор, третият най-стар отбор в света, основан през 1864 година и множеството римски и келтски крепости в околността. Преди месец футболният клуб Рексъм, купен преди 2 години от холивудските звезди Райън Рейнолдс и Роб Макелъни спечели промоция в 4-то ниво на английския футбол, което се превърна в световна новина.  Малкият уелски град преживява туристически бум, а туристите се възползват от възможността да посетят градския исторически музей и „Парк в миналото“, предлагащ природен и исторически тур сред реконструиран римски каструм в близост до живописно езеро. Именно там Първи Италийски легион участва с други групи от цяла Европа в зрелищен исторически фестивал. В петъчния ден, когато Първи Италийски легион посети с организаторите на фестивала стадиона на Рексъм, беше анонсиран новият спонсор на тима – компанията на Блейк Лайвли за енергийни напитки SToK, чието име ще носи вече стадиона.

Свищовската реенактмънт група „Първи Италийски Легион“ е първото българско НПО за исторически възстановки на древната римска история. То е инициатор и домакин и на най-големия фестивал на античното наследство в България „Орел на Дунава“. От 2008 г. Община Свищов и Съвет по туризъм – град Свищов организират ежегодно фестивала на античното наследство „Орел на Дунава”. Тази година традицията отново ще бъде спазена като Седемнадесетото издание на фестивала ще се проведе в периода 9-11 юни 2023 г. в сърцето на античния град Нове край днешния град Свищов. След пандемията, през тази година свищовският боен легион възстанови участието си и в най-голямото събитие, пресъздаващо живота от времето на Римската империя – фестивала Натале ди Рома (21-23.04.2023 г.).

Новината за изявата на свищовската група намери отражение в централни медии и регионални информационни агенции:

В-к „ТРУД“: https://bit.ly/3oDI8jJ

Агенция „HELIOS-AC”: https://bit.ly/3N1IVVm