#

С начален капитал по демо сметки от 10 хил. евро стартира Национална финансиада за средношколци (13.04.2023)

С начален капитал по демо сметки от 10 хил. евро стартира Национална финансиада за средношколци (13.04.2023)
Дата: 13.04.2023 | Преглеждания: (833)

Академична инициатива дава старт на Национална финансиада за средношколци „Капиталови пазари 2023“! Състезанието позволява на участниците да селектират и инвестират в акции на водещи световни компании в симулирана борсова среда. Националната финансиада е  резултат от партньорството между катедраФинанси и кредит към Стопанска академияД. А. Ценов, Академична фондацияПроф. д-р Минко Русенов и „Делтасток“ АД, водещ за страната инвестиционен посредник. Виртуалната борсова игра може да се използва в класната стая, за повишаване на финансовата грамотност, както и за развитие на индивидуални умения за търговия с реални акции на реални цени, без да се рискуват реални пари.

Регистрацията за участие в състезанието започва на 13.04.2023 год. на адрес: https://www.deltastock.com/bulgaria/uni-svishtov/DeltaTrading.asp#/ и отнема до една минута. С разкритата демо сметка от уюта на училищната скамейка или дома всеки може да се потопи в света на глобалните финансови пазари. Търговията е с начален виртуален капитал от 10 000 евро, които могат да се инвестират в стотици акции, котирани на водещите борси.

Стартът на състезанието е на 19 април (сряда), 00:00 ч. EET/EEST, а финалът е след 4 борсови седмици на 17 май (сряда), 24:00 ч. EET/EEST. Ежечасно в сайта на състезанието ще се обновява класацията на участниците по текуща стойност на техния инвестиционен портфейл. 

За победител и носител на приза „Top Trader 2023“ във Финансиадата ще бъде обявен участникът с най-висока стойност на портфейла, в резултат на сключени сделки с акции в платформата (раздел „Класация“). На него ще бъде незабавно изплатена награда от 2000 лв., като при равни резултати сумата се разпределя между победителите.

Всички участници-зрелостници ще си разпределят парични стипендии с общ награден фонд 10 хил. лв., които ще бъдат изплатени за първия им студентски празник 8 декември при кандидатстване и записване в редовна форма, спец. „Финанси“ в СА „Д. А. Ценов“. Всеки зрелостник, ще получи сертификат за участие, осигуряващ записване в първа желана специалност в СА „Д. А. Ценов“ – Свищов.

Наградният фонд е осигурен от академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов”. Демо търговията се осъществява чрез утвърдената платформа Delta Trading®, в трите ѝ разновидности - уеб, десктоп и мобилна версия (Android и iOS). Навигацията е интуитивна  с  възможности за бързо сключване на сделки „с един клик“. За участниците са достъпни подробни видео уроци (вж. секция „Ресурси“ на платформата), както и безплатен достъп до богат набор от финансова информация за компаниите, актуални фундаментални новини, разнообразни индикатори и инструменти за технически анализ.

Националното състезание е дейност на катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов в рамките на Националната стратегия за финансова грамотност и Плана за действие към нея за 2023 г. Анонс за Финансиадата е достъпен в YouTube.

През платформата на Делтатрейд са достъпни обучаващи клипове за успешен старт в света на инвестициите на капиталовите пазари. Всеки инвеститор винаги се запознава с информационните възможности на прозореца с котировки, технологията на подаването на поръчки за покупка/продажба и формирането на инвестиционни позиции:

Delta Trading: Прозорец с котировки

Delta Trading: Подаване на нареждане (поръчка)

Delta Trading: Позиции

Delta Trading: Стоп и лимит към позиция

Катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“, академична фондация „Проф. д-р МИнко Русенов“ и „Делтасток“ АД пожелават успех на всички желаещи още от ученическата скамейка да усетят магията на Уолстрийт. Инвестициите на капиталовите пазари са основа на пазарната икономика и натрупването на богатството на фирмите и домакинствата. Всяка инвестиция обаче е и риск – цените на акциите имат своя възход, но и своя спад. Затова винаги прилагайте съвета на американския мултимилиардер Уорън Бъфет: „Много по-добре е да си купиш страхотна компания на добра цена, отколкото добра компания на страхотна цена“.

Новината за финансиадата намери отражение в редица централни и регионални медии, вкл. БТА, в-к ТРУД, в-к Банкер, в-к Борба, агенция HELIOS-AS и др.

#Finance1952