#

Финансовата катедра и фондация със силна подкрепа за античния фестивал „Орел на Дунава“ в Свищов (10.6.2019)

Финансовата катедра и фондация със силна подкрепа за античния фестивал „Орел на Дунава“ в Свищов (10.6.2019)
Дата: 10.06.2019 | Преглеждания: (1219)

Десетки преподаватели, студенти и докторанти от катедра „Финанси и кредит“ и спец. „Финанси“ при СА „Д. А. Ценов“ отново дадоха силен личен принос за провеждането на античния фестивал „Орел на Дунава“ (7-9.юни.2019 годинa, гр. Свищов и Нове). XV-то издание на фестивала привлече участници от Италия, Румъния и България, обединени в 18 профилирани групи за исторически възстановки.

Финансов принос за отпечатване на рекламни брошури в многохиляден тираж с програмата на фестивала и 4-езиков разговорник на реенактора даде Академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“. Брошурите бяха разпространени сред свищовските ученици, учители, студенти преподаватели, както и сред самите гости и участници на фестивала.

В рамките на фестивала бе изнесена публична лекция на тема „Древни съкровища, музеи, туризъм“ от доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, която е и тазгодишния носител на наградата „Орел на Дунава“ за принос в опазването на културно-историческото наследство. В рамките на първия фестивален ден наградата „Златен орел“ за принос в популяризирането на българската култура бе връчена на известния поет, композитор и изпълнител Михаил Белчев. Гост на „огненото“ откриване на фестивала бе проф. Николай Овчаров, миналогодишен носител на наградата „Златен орел“ и ръководител на археологическата експедиция, проучваща цитаделата на Калето, до Ректората в Свищов.

Водещ участник във фестивала е групата за исторически възстановки „Първи италийски легион“ към Съвет по туризъм в Свищов с председател ас. д-р Стефан Станимиров Проданов от катедра „Финанси и кредит“ при СА ‚Д. А. Ценов“. Групата ежегодно участва и в най-големия световен фестивал на античното наследство „Натале ди Рома“. Водещ международен партньор е Групо Сторико Романо от столицата на Италия Рим.

Чуждестранните участници във фестивала бяха настанени в корпус „Юг“ на СА „Д. А. Ценов“, като Община Свищов осигуряваше транспортно и логистично превозването на участниците между Свищов и античен град Нове. Съботната битка между легионите и варварите се проведе за първи път в нощни условия, като домакините срещнаха и сериозно климатично предизвикателство, породено от внезапната локална гръмотевична буря в района на Нове, непосредствено след финала на програмата за деня.

Организаторите на събитието в лицето на Община Свищов, Исторически музей – Свищов и Съвет по туризъм – Свищов демонстрираха пълен организационен синхрон и пионерни инициативи за привличане на туристи и гости на фестивала, града и общината. При закриването на фестивала гостуващите групи с удовлетвореност отправяха своите благодарности персонално към доц. д-р Стоян Проданов, инициатор на фестивала и почетен председател на Съвет по туризъм – Свищов. Само преди две седмици доц. Проданов демонстрира и своите спортни способности, пробягвайки 42 км. на маратона в град Плевен.

Специален интерес сред участниците и гостите предизвика и нарисуваната върху платно антична карта на земите на римската империя на територията на Европа, Африка и Азия, която карта е нарисувана от доц. д-р Стефан Симеонов от финансовата катедра. Гост и на трите дни от събитието бе доц. д-р Силвия Трифонова, преподавател от сродната катедра „Финанси“ при УНСС, която взе участие и в научно жури в СА „Д. А. Ценов“.

Един от най-популярните ежегодни участници във фестивала Емануеле Вакарини, който е любимец на публиката на гладиаторската арена, даде своя категоричен вот на доверие към бранда „Финанси“ в Свищовкатедра, специалност, факултет, фондация и общност от приятели и съмишленици! Закривайки фестивала доц. Стоян Проданов обяви и старта на подготовката за XVI-то издание на фестивала през 2020 г.