#

Двеста хиляди уникални посетители достигна сайта finance1952.com на празника Свищовски лозници (28.9.2019 г.)

Двеста хиляди уникални посетители достигна сайта finance1952.com на празника Свищовски лозници (28.9.2019 г.)
Дата: 28.09.2019 | Преглеждания: (688)

С официалното откриване на празника Свищовски лозници на 27 септември академичният уеб портал www.finance1952.com отчете своя двеста хиляден посетител. Това се случи три години след основаването на електронната медия, чиито фокус е да отразява инициативи на катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“,  на дарителите във Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ и най-вече да пази и популяризира историческата памет и традиция на първата българска академична катедра по финансови науки, създадена на 8 април 1952 г.

Отчитането на тези 200 000 посетители е по уникален IP адрес и поставя академичния портал на „Финанси“ в Свищов сред топ 40 на сайтовете в България, свързани с образование, наука и академични институции. Още със създаването си сайта има за цел да отразява значими събития, свързани с най-голямата за СА „Д. А. Ценов“ специалност „Финанси“ и да популяризира в дигитална среда успехите на нашите студенти, докторанти и алумни.

Сайтът поддържа масиви с данни в подкрепа на обучението в ОКС „Бакалавър“, ОКС „Магистър“ и ОНС „Доктор“, осигурявани от академичния състав на катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“, вкл. електронни ресурси със свободен достъп в помощ на успешната подготовка на студентите по учебни дисциплини, осигурявани от катедра „Финанси и кредит“ пред спец. „Финанси“ и останалите специалности на СА „Д. А. Ценов“. Налични са и годишни директории с галерия с над две хиляди снимки от всички значими събития, вкл. дипломирания на випуски студенти, както и подробно информация за Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“. Сред най-популярните на сайта е раздел новини, където редовно се популяризират събития и новости, свързани с „Финанси“ в Свищов. За тригодишния период на своето действие сайта дава отзвук на над 140 събития, достигнали до заветния брой от 200 000 души по целия свят. Над 50 видео клипа, вкл. и в Yоu Tube са налични в директория FINANCE1952.TV и нейните тематични поддиректории. Допътлнително са интегрирани и връзки към изяви в медиите на наши преподаватели сред които с най-голяма популярност и активност са доц. д-р Стоян Проданов (изпълнителен директор на ЗАД „БулИнс“) и доц. д-р Александър Ганчев.

Сред най-атрактивните, отчетено по брой преглеждания e новината отразяваща катедрената признателност и поклон пред делото на дарителя Димитър А. Ценов, публикувана през месец март 2018 г., която е достигнала рекордните 13 500 преглеждания. В топ три по посещаемост новини с 5 242 преглеждания попада новината за първата официална среща на випуск 2013 г., организирана от алумни координатора на катедрата гл. ас. д-р Петко Ангелов, проведена през април 2018 г. На следващо място е посещението на свищовската група за антични възстановки „Първи италийски легион” (водена от ас. д-р Стефан Станимиров) в посолството на Република България в Букурещ, инициирано от г-н Ивайло Маринов - ръководител на службата по търговско икономически връзки към посолството ни в Румъния при Министерство на икономиката с 3012 преглеждания.

Силен интерес отчитат и новините за стипендиантски и стажантски програми, предоставящи се от водещи институционални партньори; традиционното състезание за средношколци по „Банкиране, финансиране и бюджетиране; десетките спечелени награди от нашите успешни възпитаници, прославили катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“ в едни от най-престижните конкурси в България. Алумни портала на възпитаниците на спец. „Финанси“ отчита също значителен интерес.

Като самостоятелен домейн www.finance.1952 разширява възможностите на водещия сайт на СА „Д. А. Ценов“ www.uni-svishtov.bg като поддържа ресурси и файлове, които отразяват профила и спецификата на обучението по „Финанси“. Множество новини са с хиперлинк към страници на сайта на СА „Д. А. Ценов“ или се позовават на уеб адреси на директории от основния за Алма матер в Свищов сайт. При анализ за Интернет разпознаваемост чрез SERPSTAT сайта на „Финанси“ в Свищов отчита близки резултати до тези на www.uni-svishtov.bg като потвърждава наличието на множеството активни хиперлинк релации към директориите на уеб портала на СА „Д. А. Ценов“. По държави на отчетените свързвания по IP адрес най-голям Интернет трафик се отчита от територията на България (78%), следвано от САЩ, Великобритания и Германия. По градове водещи са логванията от IP адреси в София, Свищов, Велико Търново, Русе, Варна, Пловдив и Ловеч. От задграничните логвания водещи са логовете от Чикаго, където има и многохилядна българска общност. По устройство на свързване водещи са регистрациите през мобилен телефон (64%), следвани от стационарен компютър (34%) и таблет (2%).

Неотменна част от работата по дигиталното популяризиране на действията на свързаните с бранда „Финанси“ в Свищов и катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“ е и Facebook страницата Финанси Свищов /@finance1952/, която към настоящия момент наброява общност с 5500 последователи, както и групата Финанси в Свищов / @financesv (общност от 1500 души в категории „Образователен уеб сайт“ и „Финанси“). Сайтът се радва на завиден интерес и със своята английска версия, където са достъпни фокусирани върху задгранични читатели ресурси, вкл. и популярните визитни картички на образователните продукти на английски език (една бакалавърска специалност и 4 магистърски програми), осигурявани от катедра „Финанси и кредит“  при СА „Д. А. Ценов“.

Уеб портала на „Финанси“ в Свищов се финансира по програма на Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“, като началните дарения за покриване на разходите по регистрация на домейн, както и стартов дизайн на сайта са направени от проф. д-р Андрей Захариев, ръководител на катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“. Поддържането на  сайта е на абонамент към специализирана компания за дигитални услуги BorisovStudios и отразяват творческите умения уеб дизайнера докт. Цветелин Борисов, преподавател по информационни технологии в свищовската ДТГ „Димитър Хадживасилев“!